lauantai 11. tammikuuta 2014

Turku - muuttuva kaupunki

Tilasin pari vuotta sitten itselleni Turun historiasta kertovat kaksi kirjaa. Olen niitä jo muutaman kerran lukaissut ja tänään avasin taas nuo kauniit kirjat ja katselin niiden hienoja kuvia, sekä vanhoja, että uusia. Vanhana turkulaisena löysin tuttuja paikkoja ja mielenkiintoista on nähdä mitä tuttujen rakennusten paikalla on ennen ollut ja samalla saa lukea niiden historiasta sellaista mistä ennen ei ollut mitään tiennyt. Kirjan kustantaja on Turun Sanomat ja se ilmestyi Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Jos olet itse kiinnostunut tilaamaan nämä kirjat niin sen voit tehdäTÄÄLTÄ (KLICK)

Kirjan sivuilla on paljon kauniita kuvia teksteineen, kuten nämä näkymät Aurajoesta, Tuomiokirkosta ja Ravintola Pinellasta.

Vanhoja kuvia on myös paljon, kuten tämä Auransillasta, Kasken-ja Hämeenkatujen risteyksestä, 60-tai 70-luvulla otettu kuva.


Turusta puhuttaessa ei voi sivuuttaa tietenkään Aurajokea, mutta ei myöskään sen yli kulkevaa FÖRIÄ (KLICK). Föri kulkee kesät, talvet, paitsi ihan sydäntalvella jäiden aikaan, jolloin paikalle tuodaan puinen "silta", jota pitkin voi kävellen ylittää joen.

Kauppatori on myös tärkeä, keskeinen paikka Turkulaisille ja siellä vieraileville. Kesällä kukkien ja vihannesten valikoima on valtava. Kalaa, hedelmiä ja myös vaatteita voi sieltä ostaa.

Turun Tuomiokirkko(KLICK) on mahtava näky joen rannalla.


"Aitojen" turkulaisten syntymäpaikkana toimi vuodesta 1900 vuoteen 1995 asti Heidekenin synnytyslaitos. Nykyisin se toimii PERHETALONA(KLICK) jossa järjestetään erilaista toimintaa lapsille, nuorille sekä lapsiperheille.

Turussa keskeisellä, kauniilla paikalla on ollut myös kaksi vankilaa eli Keskusvankila, joka paremmin tunnettiin nimellä Kakola, sekä sen vieressä Lääninvankila. Nyt niistä jäljellä ovat vain rakennukset, joiden tulevasta käytöstä ei taida olla vielä varmaa tietoa. Entiselle vankila-alueelle on kuitenkin jo kunnostettu nykyaikaisia asuntoja mm. alueella oleviin vanhoihin puutaloihin.

Vaikka Turussa on aika tehokkaasti purettu vanhoja rakennuksia, on siellä vielä jäljellä kauniitakin rakennuksia, kuten tämä Kauppiaskadulla sijaitseva Hamburger Börsin rakennus.


Raitiovaunut poistuivat Turun katukuvasta 1970-luvun alussa. Nyt niitä haikaillaan kuitenkin takaisin. Saa nähdä tuleeko jotain saman tyyppistä takaisin.
Kaikki nämä kuvat ja kymmeniä muita löytyvät kahdesta "Turku - muuttuva kaupunki"- kirjasta. Ovat mielenkiintoista luettavaa Turun kaupungin historiasta ja nykypäivästä kiinnostuneille.

Oikein kaunista viikonloppua kaikille!

15 kommenttia:

 1. Turku on niin kaunis kaupunki - yksi lapsistani asuu siellä ja viihtyy hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella kaunis, joten mikäs siellä on viihtyessä.

   Poista
 2. Kävimme eilen Turussa ja katsastimme samalla, paljon parjatun Kirjastosillan....ei minusta lainkaan pahalta näyttänyt...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin Kirjastosillan ulkonäöstä, mutta valaistus oli vähän kalsea mielestäni.

   Poista
 3. Minä olenkin sitten paitsi mieleltäni niin myös heiskalla syntyneenä, ihan ehta turkulainen :O) Käytiin joululomalla katsomassa Ella ja kaverit2, Paterock -elokuva, jossa oli myös ihanan kesäinen Turku!

  VastaaPoista
 4. Samoin minä, mieheni ja vanhempi tyttäreni. Nuorempi syntyi TYKSissä, kun synnytys alkoi viisi viikkoa ennen laskettua aikaa ja menin varmuuden vuoksi TYKSiin. Kaikki meni hyvin.

  VastaaPoista
 5. Minäkin oon kerran ollut Förin kyydissä :)) Kesäisin tulee käytyä enemmän Turussa, joten kait ens kesänä taas siellä kuvaillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Förillä pääsee kätevästi joen toiselta puolelta toiselle ja tarpeellinen vehje se on; niin paljon porukkaa siinä aina on.

   Poista
 6. Hieno esittely todella mielenkiintoisesta kirjasta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat ovat todella mielenkiintoisia.

   Poista
 7. Kiitos tästä kattavasta kirjaesittelystä! Täytyypä hommata oheinen opus, kauniita kuvia ja mielenkiintoisia tarinoita!
  Turku on kyllä Suomen kaunein kaupunki, varsinkin kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit. Ehkä saan Turun Sanomat ensi vuodeksi ilmaiseksi kun esittelen näin heidän kirjaansa. Hih :)

   Poista
 8. Hei Krisse! Kiitos kivasta postauksesta. Tämä kolmannen polven turkulainen on aina mielissään, kun Turusta kirjoitetaan :) Kurkkaa joskus blogiini, aihe on rakas minulle. Valoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vastaukset tulevat nyt vähän väärässä järjestyksessä. Kävin blogissasi ja ihastuin ikihyväksi, joten liityin lukijaksi! Meilläkin oli aikoinaan Tuulia-niminen puuvene, mutta minä pelkäsin kuollakseni veneessä ja niin se sitten myytiin aika pian. Nyt on mökki, jota rakastan. Ja kirja jota näyt lukevan "Jää" on yksi parhaimmista kirjoista jotka olen lukenut. Ja Myrskyluodon filmit olen nähnyt "sata kertaa" ja hänet joka esittää Maijaa tapaan aina silloin tällöin työni puitteissa. "Jannen" olen myös tavannut monta kertaa, mutta en ole ollut puheissa hänen kanssaan. Lappossa en sen sijaan ole vielä käynyt. Ehkä kesällä pistäydytään.

   Poista
 9. Kiva että tykkäsit. Minä olen kanssa ainakin kolmannen polven turkulainen. En tiedä olivatko isänäitini vanhemmat Turusta. Siinä tapauksessa olen ainakin neljännen. Pitääpä käydä "kylässä" sinun luonasi. Valoa sinnekin!

  VastaaPoista