keskiviikko 4. joulukuuta 2013

117-vuotias

Poikettiin Turun Kauppahallissa joka tänä vuonna on jo 117-vuotias. Ajatuksena oli saada vähän joulun tunnetta vanhaa hallia kiertäessä. Mutta, pettymys oli kyllä pienoinen, kun olin muistavinani, että entisaikaan sisäänkäynnin ovien ympärillä olisi ollut hienot kuusenhavukranssit. Nyt ei ollut  mitään jouluista kun niistä ovista astuttiin.

Ja sama joulutunnelman puuttuminen jatkui suurimmassa osassa kauppahallia. Paikoitellen oli tosi tyhjää kuten tässä ja paikoitellen taas tosi kova tungos.

Onneksi sentään löytyi muutama ihana pikkupuoti, kuten tämä pääasiassa teetä myyvä, jossa oli panostettu kauniisiin lahjapakkauksiin ja silmänruokaa riitti. Täältä teimme pari ostosta ja saimme ystävällistä palvelua kaupan päällisiksi.Mausteita löytyi purkkikaupalla kauniisti esille tuotuina.

Itse hallirakennus on tosi viehättävä monine yksityiskohtineen. Harmi vaan, että niin moni puoti oli laittanut luukut kiinni. Lapsuudestani muistan käyneeni usein kauppahallissa, jossa isoäitini myi kukkia. Se oli jännä paikka lapselle ja aina täynnä vilskettä ja vilinää. Mutta silloin ei ollutkaan isoja automarketteja, jotka nyt tavarapaljoudellaan ja kilpailukykyisillä hinnoillaan vievät asiakkaat, minut muiden mukana, näiltä pienemmiltä kaupoilta.

Kierreltyämme aikamme hallia halusimme istahtaa jonnekin nauttimaan kupillisesta kahvia. Kaikki kahvipaikat tuntuivat kuitenkin olevan tupaten täynnä, mutta hetken odoteltuamme onnistuimme saamaan paikat tästä idyllisestä "junasta". Sisustus siellä oli suoraan vanhasta junan vaunusta; tosi viihtyisä paikka ja sämpylät olivat suussasulavan tuoreita ja maittavia. Tänne tulemme toisenkin kerran.Hallin käytävillä oli mahdollisuus tutustua valokuviin, joissa näytettiin miltä Turku näytti entisaikaan.

Pikkuisen museon ikkunan takana oli näytillä vanhoja tuotteita ja monet niistä olivat tutun oloisia minun ikäiselleni. Tuollaiset vaatteet oli myyjillä ainakin vielä 60-luvulla. Ja voi, Kulmalan maitotölkki tuolla kaapissa!

 

Kuljimme vielä halki tuulisen ja sateisen kauppatorin, jossa myymättä jääneet pikkujoulukuuset odottivat mahdollisia viime hetken ostajia. Myöskään kauppatorilla ei vielä pikkujouluna ollut nähtävissä mitään jouluun viittaavaa, ei valoja, ei kuusta. Onneksi sentään muualla kaupungissa alkoi olla valoja ja kynttilöitä kun kuitenkin jo joulukuun alkua eletään.

7 kommenttia:

 1. En muista oliko hallissa viime joulunakaan mitään "jouluista"....kävimme siellä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole pariin kolmeen vuoteen siellä käynytkään, kun ei enää asuta Turussa.

   Poista
 2. No onneksi joulutunnelmaa löytää muualta... mutta luulis, et ois kiva laittaa joulua tonne halliinkin?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Luulisi, ja voin kuvitella miten ihanaksi tollaisen vanhan hienon rakennuksen voisi koristella.....

   Poista
 3. Voi kumpa ei olisi kauppahallin tunnelma kadonnut uudistuksen myötä! Yleensä joulun aikaan halli on somistettu asiaan kuuluvin havuköynnöksin.
  Olen kuullut, että kauppahalliin olisi tullut ravintoloita entistä enemmän, se on hyvä juttu se!
  Suosikkipuotini ovat lihaliike Jokinen ja kalaliike Wallin sekä Wanha Turku Kauppa, jossa myydään näin joulusesonkina aivan ihastuttavia joulukoristeita <3

  VastaaPoista
 4. No niitä havuköynnöksiä minäkin kaipailin. Ainakaan pikkujouluksi ei niitä oltu paikoilleen laitettu. Ravintoloita/kahviloita oli muutama ja kaikilla tuntui olevan asiakkaita tungokseen asti. Toi juna jossa kävimme oli aika ihanan retro. Suosittelen ja sämpylät kuten kirjoitin olivat suussasulavan tuoreita ja maukkaita. Jokisella on aina jonoa, samoin noissa kahdessa muussa.

  VastaaPoista
 5. Tuli vähän ikävä Kauppahallia, siellä kävin ostamassa lihaa ja kalaa ja leipää. Torilta löytyivät vihannekset ja hedelmät keväästä syksyyn ja jotain talvellakin.

  VastaaPoista