sunnuntai 24. marraskuuta 2013

BOMARSUND

Tämän päivän aurinkoinen sää houkutti lähtemään kameran kanssa ulos. Ajoimme Sundin kuntaan, Bomarsundin linnoituksen raunioille.

Linnoitus rakennettiin v. 1832-1854. Ahvenanmaa kuului tuolloin Venäjälle ja linnoitus oli tarkoitettu maakuntaan sijoitettaville venäläisjoukoille, n. 5000 sotilaalle, joten varsin mittavan kokoisesta linnoituksesta oli kyse.
Linnoitus kuitenkin tuhoutui perusteellisesti englantilais-ranskalaisessa hyökkäyksessä v. 1854.


Linnoitukseen kuului useita torneja. Tällä paikalla sijaitsi Djävulstornet eli Pirun torni. Torneista näkyi kauas merelle, jotta mahdollisen vihollisen lähestyminen olisi helppo huomata.


Tässä on tornin ampuma-aukko.

Tämä on Notvikstornet, turistien suosima valokuvauspaikka.

Yksityiskohta tykistä, samoin kuin alla oleva vaakunakin.

Tornin vieressä on  tämän päivän merenkulkijoita ohjaava linjataulu.

Djävulstornetista näkee Notvikstornetiin (tiilirakennus taustalla).


Linnoituksesta ei ole kovin paljoa jäljellä, mutta kuitenkin sen verran, että raunioista pystyy arvioimaan miten suuresta rakennelmasta aikoinaan oli kyse.

Lisää aiheesta voit lukea TÄÄLTÄ (klick).

Ps. Olet kai huomannut blogissani käynnissä olevan arvonnan (ks. edellinen postaus)13 kommenttia:

 1. Linnoitus on aikanaan ollut varmasti kaunis. Itse olen kerran käynyt paikassa ja minun albumistani löytyy tykkikuvia sekä maisemaräpsyjä. Kävin lomamatkalla ahvenanmaalla 90-luvun alussa. Vuokrasimme äitini kanssa mökin viikoksi ja kiertelimme pitkin saaren nähtävyyksiä. Kaunista oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, olisi ollut kivaa silloin olla näkemässä sitä hyörinää. Ehkä kannattaisi jo tulla uudestaan, sillä paljon on täälläkin paikat muuttuneet.

   Poista
 2. Nuo vanhat rauniot on upeita paikkoja! Ahvenanmaalla ei ole tullut käytyä, pitäisi varmaan joskus lähteä sitä kiertämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Marru; asut kuitenkin aika lähellä. Tule ihmeessä käymään kesällä. Voin luvata, että täällä on kaunista ja mukavaa katseltavaakin vaikka kuinka paljon.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. No joku sentään on täällä käynyt. No voihan olla, ettei itsekään olisi kovin montaa kertaa käyty, jos ei olisi satuttu tänne työn perässä muuttamaan.

   Poista
 4. En ole ikinä käynyt, mutta vanhat rauniot ja linnoitukset kiinnostavat aina :-)
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Käymisen arvoinen paikka tämä on, varsinkin kesällä. Talvella on hiljaista. Mukavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 6. ♥ Huiman upea postaus! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoinen sää - kauniimmat kuvat

   Poista
 7. Luin juuri tosi kertomuksen 1800 luvulla eläneestä ahvenanmaalaisesta naisesta nimeltään Gustava Andersonista, kirjan nimi on "surusta puhkesi kukka" kirja on minun oma ja olen kaksi kertaa sen lukenut, uskomaton selviytymis tarina vahvasta naisesta,joka menetti kaikki lapsensa ja jonka ansiosta nyt turussakin on merimieskirkko. kirjan kirjoittaja on tehnyt valtavan työn, etsiessään tietoja tuosta naisesta siltä ajalta.Olen valmis vaikka lähettämään tuon kirjan sinulle, jos kiinnostaa.Jos kiinnostaa,niin kommentoi blogiini.kirja on osittain uskonnollinen, siihen aikaan ihmiset kunnioitti niitä asioita.

  VastaaPoista
 8. Missähän se arvonta on, en löytänyt sitä täältä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pike, arvonta on ennen tätä postausta, mutta voin laittaa siitä pienen postauksen niin löydät sen siitä ehkä helpoiten.

   Poista